Ksülitool – vältimaks hambakaariest tekitavate mikroobide kandlust vanemalt lapsele.

Hambaaugud ehk kaaries on üks levinumaid haigusi inimkonnas ja enamasti saab hammaste karioosse protsessi jada alguse juba lapsepõlves.

Kuigi suus on sadu erinevaid mikroobe, siis peamiseks hambakaariese tekitajaks peetakse mikroobi Streptococcus mutans (SM). Lapse sündides neid mikroobe tal suus ei ole, kuid paljud nakatuvad sellega 6-30 kuu vanuselt. Halb on see, et kui mikroob on hammastele kinnitunud, siis suust seda ära ei saa, võimalik on bakterite taset arvuliselt vähendada, kuid eemaldada mikroobi ei õnnestu. Nii ongi enamikul täiskasvanutest SM suus olemas ja  teaduslike uuringute kinnitusel on  nende mikroobide nakkus lapsele sageli seotud just pereliikmelt või hooldajalt.

Hambakaariest põhjustav mikroob kandub vanemalt lapsele, kas ühiste toidunõude kasutamisega või ka näiteks musi andes.

Miks on mikroob suus halb?

Lastel, kes on saanud on Streptococcus mutansi nakkuse avaldub hambakaaries sagedamini ja nooremalt kui neil, kel seda mikroobi leitud ei ole. Eestis on viimaste 10 aasta taguste uuringute andmetel kaariesega 2-4 aastasi lapsi 42% ja ja kaariest tekitavad mikroobe leiti neist 58%-l. Kahjustunud piimahambad on omakorda sisendiks jäävhammaste kahjustusele, mida kirjeldab ka Runnel R uuring, mille alusel esines 7-9 aastastest lastest augud jäävhammastes juba 36,2% esimese klassi ning 48,3% teise klassi õpilaste seas.

Mida teha, et kaitsta last nakatumast kaariest tekitava mikroobiga?

Vähendamaks mikroobi levikut, oleks vaja eelkõige lapsevanemal langetada Streptococcus mutansi hulka suus. Lisaks hoolikale hammaste pesule on soovitatud suu loputamist kloorheksidiini sisaldava suuveega, fluorlaki aplikatsioone ja ksülitooli sisaldavate toodete kasutamist.

Ksülitool on Eestis seni vähe kasutusel olev, kuid Soomes vägagi igapäevane suuhügieeni toetamise

Ksülitool on suhkruasendaja, mille kasutamisel kaariesrisk väheneb tunduvalt. Kõik teame, et suhkur on hammastele kahjulik ja selle kasutamine loob soodsa keskkonna hambaaukude tekkeks. Vastupidiselt suhkrule ei suuda suus olevad mikroobid ksülitooli fermenteerida ehk oma elutegevuseks kasutada ja regulaarsel kasutamisel langeb SM mikroobide tase suus.

Mikroobide taset langetavaks efektiivseks ksülitooli annuseks peetakse uuringute järgi 5-10 grammi päevas jagatuna mitmeks episoodiks, soovitavalt peale toidukorda. Ksülitooli sisaldus erineb tootest sõltuvalt oluliselt, kuid efektiivseks peetakse tooteid, mille ksülitoolisisaldus on enam kui 80% toote kaalust. Kõrgem ksülitoolisisaldus tootes muudab ka omandatavate grammide arvutamise lihtsamaks. Müügil olevatel nätsudel ja pastillidel on kirjas, mitu protsenti ksülitooli see sisaldab ja mitu grammi toode kaalub.

On väga oluline hoida lapse hambad terved eriti just esimese kolme eluaasta jooksul, sest uuringud näitavad, et väikelapsena alustatud hammaste ravi jätkub sagedaste visiitidega hambaarsti juurde kogu elu.

Jana Olak
TÜ hambaarstiteaduse instituudi õppejõud

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga